Õlu on vähese alkoholisisaldusega, süsihappegaasirikas, meeldiva humala kibeduse ja aroomiga karastav jook.
Inimese vedelikuvajadus on 2 – 3 liitrit ööpäevas. Õlu sobib hästi selle korvamiseks, kuna tänu vähesele alkoholisisaldusele ning süsihappegaasiga rikastatusele kustutab see hästi janu ja tõstab toonust. Mõõdukal tarbimisel on õllel lõdvestav, stressist vabastav toime. Uroloogid on täheldanud õlle “puhastavat” toimet neerudele – õlu mõjub lahustavalt neerukividele.
Õlu on hea toidu emulgaator, mis soodustab ainevahetust ja parandab toidu omastatavust, kuna vähene alkoholi hulk ning õlles olev süsihappegaas aktiveerivad seedimisel toimivaid ensüüme. Õlu suurendab söögiisu. Õlles on märgatavas koguses B-grupi vitamiine, milledest näiteks foolhape aitab ära hoida südame veresoonkonna haigusi. Kuna pärm seob B1 vitamiine, siis on seda kõige õigem tarbida filtreerimata kujul.
Linnastest ja humalatest on õlles melanoidiinid ja polüfenoolid, mis toimivad antioksüdantidena, aeglustades seega inimorganismi vananemise protsesse.
Kaasaegsed uurimused näitavad, et mõõdukal tarbimisel on õlu küllaltki oluline hoidmaks ära südame veresoonkonna haigusi. Väidetakse, et mõõdukas alkoholi tarbimine vähendab 17% nende haiguste riski.
Õlles sisalduvad toorainest pärit mineraalained, kaalium ja magneesium on vajalikud inimese tervisele. Õlles sisaldub kuni 4 korda rohkem kaaliumit kui naatriumit, mis on oluline inimese vererõhu tasakaalustamise seisukohalt.
Linnasekestadest õllesse tulnud räni aitab tugevdada luid, aidates ennetada osteoporoosi.
Ei tohi unustada, et õlle head omadused avalduvad ainult õlle mõõdukal tarbimisel.
Paljudes tugeva õlletraditsioonidega maades kuulub õlu lahutumatu osana lõunasöögi juurde. Õlut võib pidada paljude maailma riikide ja kohtade visiitkaardiks. Tavaliselt ei jäeta uute paikade külastamisel maitsmata kohalikku õlut ja sellele paigale hinnangu andmisel on sageli üheks hindamise komponendiks just sealne õlu.
Õlle tarbimise ohud, millest nii laialt räägitakse, on tingitud õlle liigtarvitamisest. Õlu on alkoholi sisaldav jook ja nii nagu iga alkoholi liigtarbimine, on ka õlles sisalduva alkoholi toime ikka üks ja see sama. Ka vett ei joo me rohkem kui janu kustutamiseks vaja. Samuti nagu vee liigtarbimine koormab meie organismi, teeb seda ka õllega organismi viidava vee liigtarbimine, millele lisandub veel alkoholi negatiivne mõju. Milline on sobiv, mõõdukas päevane õlle tarbimise kogus, on väga individuaalne. Erinevates allikates leiab erinevaid koguseid alkoholi mõõduka tarbimise kohta. See sõltub kindlasti nii inimesest kui tema tervisest. Mõõdukaks tarbimiseks on peetud alkoholi tarbimist mitte üle 50 – 60 g/ööpäevas.
Õlu ja kõik muud alkohoolsed joogid on tarkade inimeste joogid – iga tark inimene peab ise oma mõõtu teadma. Inimkond on alkoholi, sealhulgas ka õlut, tarvitanud aastatuhandeid ja targad inimesed on sellest mõnu, kosutust ja tervist leidnud. Loodame, et ka kaasaja inimesel seda tarkust jätkub.
ÕLU ON TÄIESTI NATURAALNE TOODE, OLLES LOODUSLIKUST TOORAINEST LOODUSEST PÄRIT PROTSESSIDE ABIL VALMISTATUD JOOK. ÕLLES ON KEELATUD IGASUGUSTE SÄILITUSAINETE KASUTAMINE.
Kui soovid õllest rohkem teada, siis osale meie õllekoolitustel.